Ms Drabbar Kvinnor

Ms Drabbar Kvinnor



3/27/2020  · MS är en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. Sjukdomen kan till exempel börja med att du ser sämre eller får förändrad känsel i en arm eller ett ben. MS är en sjukdom som ofta pågår i många år. Det går inte att bli helt återställd, men läkemedel kan bromsa sjukdomsförloppet och lindra besvären.

Orsaken till varför MS symtomen främst drabbar kvinnor är ännu inte känd, men forskare tror att det kan vara kopplat till kvinnliga hormoner. Vissa kan dessutom ha medfödda benägenheter att utveckla sjukdomen, medan andra utsätts för yttre omständigheter som ökar risken att drabbas. Kort sagt vet forskarna ännu allt för lite om vilka faktorer som driver fram sjukdomen. Vanliga MS symtom hos.

Vem får ms? Kvinnor drabbas mer än dubbelt så ofta som män av ms, multipel skleros, och debuten sker oftast mellan 20 och 50 års ålder. Cirka 17 500 svenskar hade ms år 2008, och varje år insjuknar 900-1000 personer i ms. Vi kan idag räkna med att fler än 20.000 har ms i Sverige.

Det finns data som tyder på att det är myelin specifika T-lymfocyter som orsakar sjukdomen men även autoantikroppar mot MOG förekommer. Majoriteten av patienterna är kvinnor mellan 20 till 40 år. Diagnostik av MS baseras på anamnes, klinisk neurologisk undersökning, magnetkameraundersökning av nervsystemet och på typiska likvorfynd.

Det finns olika former av sjukdomen som har skilda sjukdomsförlopp men har några gemensamma symtom såsom trötthet, balanssvårigheter, stelhet och inkontinensbesvär. I Sverige är ungefär 17,000 svenskar som har fått diagnosen MS, sjukdomen drabbar fler kvinnor än män.

Antikropparna kan förekomma hos upp till hälften av patienterna, mer hos kvinnor än män. Det är dock oklart om de utgör en specifik del av MS eller bara är en markör för CNS skada. Neuromyelitis optica (NMO) betraktades tidigare som en variant av MS , men ses numera som en egen sjukdom.

Advertiser